DĚTSKÁ ZIMNÍ LIGA APUL

ZATÍMCO V MINULOSTI BYLA PRO INSTRUKTORY STĚŽEJNÍ VÝUKA DOSPĚLÝCH, V SOUČASNOSTI JSOU NAŠIMI KLIENTY STÁLE VÍCE TY NEJMENŠÍ BUDOUCÍ ZÁHROBSKÉ A BANKOVÉ. V POSLEDNÍCH LETECH ZAZNAMENÁVAJÍ KOMERČNÍ LYŽAŘSKÉ ŠKOLY VELKÝ NÁRUST VÝUKY DĚTÍ.

APUL, jako vzdělávací a servisní organizace svých členských lyžařských škol se na tento trend rozhodl zareagovat nejen tvorbou dětské metodiky, ale hlavně tvorbou v Čechách ojedinělého projektu „dětské zimní ligy“. Ten předkládá všem malým lyžařům, ale i jejich rodičům model jednotné koncepce výuky dětského lyžování, ve kterém děti postupují po stejných stupíncích svého lyžařského vývoje a setkávají se se stejným maskotem, opičákem APU, ať už lyžují v Krkonoších, nebo na Šumavě. Celý projekt začal vznikat již v roce 2010.

Základní myšlenkou je poskytnout v rámci všech členských škol APUL malému klientovi nejen stejný výukový postup, ale i stejnou koncepci zahrnující mnoho totožných doprovodných prvků – postaviček, zvířátek, příběhů a her – na sebe navazujících. Ať už bude malý lyžař psát svůj lyžařských příběh kdekoliv, budou ho vždy doprovázet důvěrně známé postavy i prostředí a schůdky na cestě k novým lyžařským dovednostem budou tak všude stejné. Celý projekt nese název „Dětská zimní liga Apul“ a má i svého maskota.

APUL, tedy opičák APU

Opičák Apu provádí děti postupně všemi stupni vývoje lyžařských dovedností, proto dětský název ligy „Lyžujeme s Apu“. Celá metodika dětského lyžování je rozdělena do čtyř částí: modré, červené, černé a růžové ligy. V rámci modré ligy se děti podívají s opičákem Apu do ZOO. Absolvují první krůčky na lyžích s medvědem, kočička a pejsek je naučí zastavit, s hadem vyzkoušejí první obloučky.

Po úspěšně zvládnuté procházce v ZOO dostane již lehce pokročilý malý lyžař razítko modrého Apu do svého lyžařského deníčku a možná bude rovnou pokračovat do červené ligy. Když ne, nevadí, na nějaké další lyžařské dovolené s rodiči může přijít s deníčkem do jiné Apul lyžařské školy a ptát se po červeném opičákovi Apu. Získat černého Apu není žádná legrace, ten se totiž neztratí ani ve funparku či v závodních brankách.

Cílem celého projektu jen nejen zpřístupnit a maximálně přizpůsobit výuku lyžování potřebám dětí všech věkových kategorií, ale i poskytnout komfort jejich rodičům, kteří budou mít pod hlavičkou „Dětské zimní ligy Apul“ garanci návaznosti a kontinuity lyžařské výuky jejich dítěte.