APUL SE ZÚČASTNIL SEMINÁŘE APSI

11.06.2019 | Lyžování | Ludmila Knotová

ČÁST ČLENSKÉ ZÁKLADNY APUL PRAVIDELNĚ VYRÁŽÍ ZA SNĚHEM NA JIŽNÍ POLOKOULI. DO JIŽNÍ AMERIKY, NA NOVÝ ZÉLAND A MOŽNÁ NEJVÍC „APULÁKŮ“ LYŽUJE PŘES LÉTO V AUSTRÁLII. NENÍ TOMU JINAK ANI LETOS. SEZONA SE U KLOKANŮ ROZBĚHLA MINULÝ VÍKEND.

Sezonu v Austrálii pravidelně otevírá koordinační seminář tamní asociace APSI (Australian Professional Snowsport Instructors). V podstatě takový australský APUL. Člen lyžařské metodické komise a lektor APUL Michael Turek se tohoto setkání letos zúčastnil. Jedná se o dvoudenní akci, která obsahově cílí na australskou lektorskou základnu (ve všech disciplínách), na lektorské aspiranty a také na zahraniční lektory, kteří pracují v australských střediscích a v rámci své praxe vedou tréninky pro svoje kolegy instruktory. Letos se tento koordinační seminář uskutečnil ve středisku Falls Creek ve státě Victoria. Matička příroda a šéfové střediska byli milosrdní. Nejen že se lyžovalo a točily se dvě lanovky, ale dokonce už bylo na australské poměry dost sněhu a lyžování bylo velmi slušné.

Tematicky byl seminář zcela logicky velmi intenzivně zaměřen na v březnu proběhlý kongres INTERSKI International. Téměř kompletní australský demo team prezentoval zkušenosti, poznatky a informace, které si z Bulharska přivezl ve všech oblastech snowsports – alpine, snowboard, telemark i běžecké lyžování.

Druhým nosným tématem setkání byly novinky v australském systému vzdělávání, změny, termínová listina atd. Nutno podotknout že v mnoha ohledech se APSI našemu vzdělání a systému podobá. Čtyři úrovně licencí, klíčové dovednosti a jejich trénink, „soft skills“ a analýza ve vyváženém poměru k lyžařským dovednostem, otevřený postup výuky, nikoliv přesně daná metodická cesta a mnoho dalšího.

Tým APSI.

Účast Michaela a tím i APULu byla australskou stranou velmi ceněna a pozitivně vnímána. Nejen proto, že účast a úsilí se akce zúčastnit něco stojí, ale i pro to, že Michael se aktivně účastnil kongresu INTERSKI. Kromě zmíněných australských členů demo teamu byl totiž na koordinačním semináři jediný s touto letošní kongresovou zkušeností, i přes to, že se akce účastnilo na dvě desítky dalších zahraničních lektorů. Už tak velmi dobré vazby, respekt a přátelské vztahy mezi oběma asociacemi se ještě více upevnily a možnost pro členy APUL pracovat v některém z australských středisek je pro příští roky víc než otevřená.

Obdobné kongresové ohlédnutí, jako proběhlo nyní v Austrálii, připravuje APUL pro svoje členy na PODZIMNÍ AKADEMII. Kromě klasických workshopů a možnosti prolongování licencí budou naši lektoři prezentovat informace a poznatky z březnového kongresu v Bulharsku.

Fotky : Danielle Brooke & Michael Turek