SNOWBOARDING NA JIŽNÍ POLOKOULI

SNOWBOARDOVÝ LEKTOR ADAM VĚTŘÍČEK SEPSAL KRÁTKÉ SHRNUTÍ SVÉ PRACOVNÍ SEZÓNY V AUSTRÁLII, KTEROU PRÁVĚ UKONČIL. INSPIRACE PRO VŠECHNY, KTEŘÍ BY SE INSTRUKTOROVÁNÍM RÁDI ŽIVILI I PŘES LÉTO.

Mt Buller je zimní středisko v australské Viktorii. 100 km sjezdovek a 22 vleků tři hodiny autem od Melbourne vypadalo celkem slibně, a tak jsem se i přes jiné nabídky z Nového Zélandu, Argentiny a Austrálie rozhodl jet právě sem. Sezóna typicky začíná na konci června a končí přibližně v polovině září v závislosti na sněhových podmínkách. Ty nebývají v Austrálii zrovna růžové. Už při příjezdu do Mt Buller mě zarazilo, že je celá hora zelená, sníh je vidět maximálně někde ve stínu pod stromy a funguje pouze jedna vysněžená sjezdovka. No co, z minulé zimy v Pyrenejích jsem byl na špatné sněhové podmínky zvyklý.

Naštěstí jsem měl skvělou práci. Jako trenér v “race clubu” jsem vedl tým FIS závodníků se zaměřením na snowboardcross a obří slalom a mohl jsem si vyzkoušet spolupráci s kouči z celého světa, mimo jiné například i s trenéry světového poháru. Tady jsem si ověřil, že na snowboardcrossových kurzech v rámci snowboardového vzdělání APUL jdeme správným směrem a to, co učíme, dává smysl a je aktuální. Tuhle šanci jsem dostal mimochodem i proto, že lektoři a trenéři z APUL už nějakou dobu v Mt Buller působí a mají velmi dobrou pověst.

Budíčky ve čtyři ráno, stavění tratě při východu slunce, trénink či závod a po večeři ještě servisování prken. Člověk to musí milovat. Příjemně mě překvapila míra pozornosti, kterou v Austrálii výchově snowboardové mládeže přikládají a široká základna mladých jezdců. Téměř každé lyžařské středisko má svůj závodní tým a nabízí rozličné tréninkové programy s rozdílnou intenzitou od každodenních tréninků po pouze víkendový program. V Mt Buller navíc během sezóny funguje základní a střední škola 3 minuty pěšky od spodní stanice lanovky s časovým rozvrhem přizpůsobeným každodenním tréninkům na kopci. Závodníci, tak zvládnou snowboarding a nepřijdou o čas strávený ve školních lavicích. Za mě rozhodně cesta správným směrem.

Sezóna se postupně rozjela, napadlo více sněhu a já zjistil, že Mt Buller ve skutečnosti skýtá obrovské možnosti a nabízí velké množství rozličného terénu. V Čechách podle mě nemáme středisko, které by nabízelo takovou variaci snowparků, boulí, sjezdovek, freeridu, lesů, dropů a navíc crossovou trať. Trénink se závodníky se mi střídal s lekcemi s čínskými klienty, kteří mi nerozuměli ani slovo, indickými klienty, kteří viděli poprvé sníh a nemohli uvěřit jaká může být zima a privátními lekcemi s Australany, kteří mě svými dovednostmi často příjemně překvapili a dobře jsem si s nimi zajezdil. V lyžařské škole jsem vedl tréninky instruktorů připravujících se na level 4 (stejná úroveň jako APUL A) a třešničkou na dortu bylo zjištění, že mám od střediska výhodnější smlouvu než například plně certifikovaní švýcarští instruktoři tzv. Patent, nebo plně certifikovaní rakouští instruktoři tzv. Staatlich Lehrer či dokonce Schifuhrer. Jak jsem již psal, držitelé licence APUL tu zkrátka mají výbornou pověst.

Komunita českých instruktorů fungovala výborně. Každý týden česká večeře, společné ježdění, focení a spousta srandy. Po delším pobytu v zahraničí člověk ocení, když si může popovídat ve své mateřštině a oprášit pár starých českých vtipů, které pochopí jenom našinec. Snowboardová komunita ve středisku také nezklamala. Potkal jsem spoustu inspirativních lidí, strávil hodiny a hodiny přátelskou diskuzí nad různými technikami ježdění s instruktory z celého světa, dostal spoustu cenných rad a věřím, že pár cenných rad jsem i rozdal. Získal jsem nové přátele a nezapomenutelné zážitky. Díky snowboardingu a všem, kteří se mnou tuto sezonu trávili!

Za zmínku stojí i to, že v Čechách sice máme několik desítek akreditovaných zařízení pořádajících kurzy pro instruktory, ale v Mt Buller letos byli pouze instruktoři s APUL licencí. Proč? Pouze APUL je v ČR členem ISIA a jeho licence tak mají mezinárodní platnost a přímou návaznost například i na australské licence. Již delší dobu existuje nepsané pravidlo, že kdo to myslí s učením snowboardingu nebo i lyžování vážně, měl by zvolit licenci od APUL.

Sezóna je nyní u konce. Skvěle jsem si zatrénoval, naučil se spoustu nových věcí a vyrostl jak jezdecky, tak trenérsky. Momentálně se chystám na dvouměsíční dovolenou, kterou strávím v Himalájích a surfováním na Srí Lance. Potom lektorský seminář a lektorování APUL kurzů v Čechách a v prosinci na další sezónu, tentokrát do Ameriky. Existuje lepší povolání? Chcete si poslechnout víc? Přijeďte na kurz, posbírejte zkušenosti, udělejte si vyšší licenci a brzo se uvidíme v Austrálii!

Adam Větříček, člen metodické komise APUL a týmu Česká snowboardová škola