SNOWBOARDING NA INTERSKI 2019

KONGRES INTERSKI INTERNATIONAL SE KONÁ JEDNOU ZA ČTYŘI ROKY A JEHO ÚČELEM JE NAPOMÁHAT ROZVOJI ZIMNÍCH SPORTŮ. JEDNÁ SE O NEJVÝZNAMĚJŠÍ AKCI SVÉHO DRUHU A SCHÁZÍ SE ZDE TI NEJLEPŠÍ TRENÉŘI, LEKTOŘI, INSTRUKTOŘI, UČITELÉ A PROFESOŘI Z CELÉHO SVĚTA. TI FORMOU WORKSHOPŮ A PŘEDNÁŠEK SDÍLEJÍ NOVÉ POZNATKY, METODY A ZKUŠENOSTI S VÝUKOU LYŽOVÁNÍ A SNOWBOARDINGU. TENTOKRÁT SE KONGRES KONAL V BULHARSKÉM STŘEDISKU PAMPOROVO. ČESKÁ REPUBLIKA JE JIŽ TRADIČNÍM ÚČASTNÍKEM A LEKTOŘI APUL TVOŘÍ JÁDRO JEJÍ VÝPRAVY. KONGRESU SE MĚLA ŠANCI ZÚČASTNIT, JAKO JEDINÁ SNOWBOARDOVÁ PLATFORMA Z ČR, I SNOWBOARDOVÁ SEKCE APUL, ČESKÁ SNOWBOARDOVÁ ŠKOLA.

A této šance jsme se chopili. Motivací nám byla možnost informovat svět o rozvoji snowboardového vzdělání, kterého se nám podařilo v posledních pár letech dosáhnout. Na kongresu jsme prezentovali naši vizi spolupráce s dalšími snowboardovými asociacemi, kluby a reprezentacemi v ČR, případně i v zahraničí. Naše práce měla velmi pozitivní ohlas. Ostatní účastníky kongresu zaujala struktura našeho vzdělání, naše podpora mládeže a náš jedinečný PROJEKT KAPRUN, který spojuje freestyle camp pro veřejnost se vzdělávacími kurzy APUL. Získali jsme velké množství poznatků, důležitý feedback a ověřili jsme si, že se kvalitou můžeme hrdě rovnat asociacím ze zemí jako je USA, Kanada, Švýcarsko či Austrálie nebo Nový Zéland.

Skvělým příkladem inspirace, kterou lze na Interski získat, jsou prototypy sit-down snowboardů, které představila nizozemská výprava a které jsou určeny pro hendikepované. Velmi nás zaujala také kampaň, kterou dala dohromady americká AASI se společností Burton a která nese název “Little kids CAN snowboard”. Tito špičkoví profesionálové vymysleli několik nových indoor i outdoor pomůcek a dali dohromady program, který umožňuje dětem již ve věku mezi třemi a šesti lety začít se snowboardingem v bezpečném a hlavně zábavném prostředí. Velkou kvalitu měly také výstupy australské APSI, novozélandské NZSIA a samozřejmě kanadští CASI-ACMS. Nyní nás čeká velmi důležitý úkol. Nasbírané know-how budeme sdílet ve snowboardovém lektorském sboru doma v ČR tak, aby naši lektoři mohli vše ve správné formě předat účastníkům našich kurzů.

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že ani na takové veleprestižní akci, jako Interski, snowboardová komunita nezklamala. Mnozí účastníci strávili s přípravou na kongres několik měsíců a těsně před akcí byli na zvláštním soustředění, kde trénovali demo jízdy, výstupy a workshopy. Všichni mají obrovskou praxi, to nejlepší instruktorské a lektorské vzdělání a jsou výborní jezdci. To vše ale jakoby hned od prvního dne nehrálo žádnou roli. Nikdo se na nikoho nepovyšoval, nikdo s nikým nesoutěžil. Byli jsme skvělá parta riderů. Panovala uvolněná a přátelská atmosféra. Týmy se vzájemně povzbuzovaly a pomáhaly si.

Na závěr velmi důležité poselství, které se táhlo celým Interski. Ať se jedná o sebetechničtější jízdu, sebeobtížnější triky ve snowparku či první oblouk začátečníka, snowboarding musí být hlavně zábava. Je naším úkolem jako instruktorů zajistit, aby snowboarding naše klienty i nás především bavil. Pojďme se dál vzdělávat, dělat si další kurzy, učit se nové věci a získavat vyšší licence, ale pojďme si to především užít, protože snowboarding vždycky byl, je a vždycky bude zábava.

Adam Větříček, člen metodické komise APUL a týmu Česká snowboardová škola