HODNĚ ÚSPĚCHŮ V NOVÉM ROCE

31.12.2016 | Aktuality | Jiří Nohejl

ROK 2016 SE BLÍŽÍ KE SVÉMU KONCI A MY VÁM ZA CELÝ TEAM APUL PŘEJEME VŠE NEJLEPŠÍ A HODNĚ ÚSPĚCHŮ V ROCE 2017. NEŽ SE VŠAK S ROKEM 2016 ROZLOUČÍME ÚPLNĚ, CHTĚLI BYCHOM SE S VÁMI PODĚLIT O TO NEJZAJÍMAVĚJŠÍ, CO SE V UPLYNULÉM ROCE UDÁLO. PŘINÁŠÍME VÁM TAK ČTYŘI PŘÍBĚHY, KTERÉ POMOHLY POSUNOUT KVALITU VZDĚLÁNÍ APUL ZASE O KOUSEK DÁL.

Nejzajímavější příběhy roku 2016

Rok 2016 byl pro APUL velmi významný především tím, že přímo navazoval na poslední kongres Interski, který se konal v září 2015 v argentinském Ushuaia, kde jsme získali nejen mnoho inspirace, ale také rozšířili kontatky s kolegy po celém světě. Během sezóny 2015/16 jsme začali usilovně pracovat na vylepšení struktury vzdělání APUL, abychom ji zmodernizovali a přiblížili světovým standardům. Úspěchy prezentace českého vzdělávání por instruktory lyžování a snowboardingu v podání APUL přinesly i rozšíření spolupráce s kolegy za zahraničí a to především s americkou PSIA-AASI.

Čtyřstupňové vzdělání

Po celém světě je ve vzdělávání instruktorů trendem modulový přístup a jedním z výsledků tohoto trentu je i základní struktura rozdělěná na čtyři úrovně. Vedle našich německých sousedů DSLV a britských BASI je tento trend patrný jak v Kanadě (CSIA), tak třeba i v Austrálii (APSI). Jedním z klíčových aspektů čtyřstupňového modulového systému pak je i krátký vstupní kurz. APUL usilovně pracoval na modulovém systému v roce 2016 rozdělením licence APUL A na dva moduly A1 a A2 a během léta pak navíc připravil nový koncept čtyřstupňového vzdělání D - C - B - A. Označení licencí tak zůstávají stejná, přibyl navíc ale krátký vstupní kurz APUL D a hlavně došlo k zásadní změně obsahu kurzů na všech úrovních. Více si můžete přečíst v článku Tomáše Micala, který se zamýšlí nad nekončící evolucí vzdělávání APUL.

Spolupráce se zámořím

Jedním z důležitých kroků v rozvoji vzdělávání APUL bylo v roce 2016 rozšíření spolupráce se zámořskými asociacemi. Vedle pokračování dobrých vztahů s novozélandskou NZSIA jsme spolupráci rozšířili i do Spojených států. Jiří Nohejl dostal jako člen metodické komise APUL a demonstrátor Czech Interski Teamu pozvání na významnou akci americké PSIA-AASI - National Academy 2016 v coloradském Breckenridge. Během pětidenního programu Jiří představil jak teoretické, tak praktické aspekty vzdělávacího konceptu APUL a zároveň získal nové poznatky od kolegů z PSIA, NZSIA, CSIA, Swiss Snowsports a APSI, kteří se akce také účastnili. Více jste se mohli dočíst v článku APUL na PSIA National Academy 2016

Seminář s Jonathanem Ballou

Jedním z nejpříjemnějších zážitků roku 2016 byla jistě návštěva ředitele lyžařské a snowboardové školy v Aspen Snowmass a člena PSIA National Teamu Jonathana Ballou. Jonathan přijel na podzimní lektorský seminář APUL, aby zde společně s metodickou komisí a následně i všemi lektory rozvíjel spolupráci mezi APUL a PSIA-AASI. Z tohoto setkání jsme si odnesli nejen mnoho nových poznatků, ale zároveň jsme měli možnost ukázat, že lektorský sbor APUL ušel za poslední čtyři roky vývoje dlouhou cestu. Rozhovor s Jonathanem Ballou pro naše čtenáře vedl Jiří Nohejl.

Laviny a freeride

Již dlouho spolupracujeme s ČAHV (Českou asociací horských vůdců) a účast vůdců UIAGM v roli lektorů našich lavinových kurzů byla vždy zárukou kvality a ukázkou důrazu, který klademe na bezpečnost při lyžování a snowboardingu v horském prostředí. Snaha o nekončící rozvoj kvality vzdělání a inspirace z lavinových kurzů pořádaných v Chamonix přinesla v roce 2016 i nové možnosti v rozšíření spolupríce s ČAHV a tím i rozšíření vzdělání v oblasti lavinové problematiky, bezpečnosti pohybu ve volném terénu a skialpinismu. Vedoucí vzdělávání ČAHV a lektor APUL Karel Kříž pojednává o těchto novinkách v článku FREERIDE a nová struktura lavinového vzdělávání.