ROZHOVOR S JONATHANEM BALLOU [PSIA]

25.11.2016 | Lyžování | Jiří Nohejl

POKUD SLEDUJETE SVĚT VÝUKY LYŽOVÁNÍ POZORNĚ, URČITĚ JSTE SE JIŽ SETKALI SE JMÉNEM JONATHAN BALLOU. JEHO HLAVNÍ ROLÍ JE POZICE ŘEDITELE LYŽAŘSKÉ ŠKOLY V ASPENU A PŘEDSEDY TECHNICKÉ KOMISE COLORADSKÉ DIVIZE PSIA. SOUČASNĚ JE ČLENEM AMERICKÉHO NÁRODNÍHO DEMOTEAMU A SPOLUPRACUJE PŘI TRÉNOVÁNÍ ZÁVODNÍKŮ USSA. JEHO ČINNOST VŠAK PŘESAHUJE USA A ÚČASTNIL SE ROZVOJE VZDĚLÁVACÍCH SYSTÉMŮ PRO INSTRUKTORY LYŽOVÁNÍ NA NOVÉM ZÉLANDU, ČÍNĚ A VE SPOLUPRÁCI S DÁNSKOU ASOCIACÍ. V LETOŠNÍ SEZÓNĚ PŘIJEL JONATHAN BALLOU JAKO ZÁSTUPCE PSIA, SE KTEROU PŘIPRAVUJEME MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCI, NA LEKTORSKÝ SEMINÁŘ APUL. PŘINÁŠÍME VÁM S NÍM EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR.

Jonathane, řekni nám něco o tom, co děláš? Co je na Tvé práci nejlepší?

Najít to, co mě na práci učitele lyžování baví nejvíce je celkem složité, jelikož, popravdě, mám rád všechny její aspekty. Fakt, že mohu strávit můj život lyžováním, není vůbec špatným benefitem. Nicméně možnost prozkoumat tento sport do detailu a sdílet mé poznání s ostatními, pro lyžování zapálenými lektory, z celého světa, je pravděpodobně tím, co mě inspiruje nejvíce.

Zdá se, že hodně cestuješ. Jak jde lyžování a cestování dohromady?

Lyžování je globální sport a lyžaři jsou skutečnými nadšenci. Tam, kde mají lidé sníh a hory, tam se zrodí i lyžaři. A tam, kde tyto možnosti nemají, je nadšení často tak veliké, že jsou lidé ochotni za sněhem a horami cestovat. Láska pro lyžování a horské prostředí má schopnost překonávat kulturní bariéry. Prozkoumávat, co si lidé z celého světa o lyžování myslí, sdílení a prohlubování našich znalostí, to je jádrem vzdělávání v tomto sportu.

Co vlastně o APUL víš a jaká je Tvá zkušenost?

Nejvíce je má osobní zkušenost s APUL spojená s Jirkou a Janou, se kterými jsem pracoval několik sezón na Novém Zélandu a také v USA. Kromě toho jsem byl na prezentaci APUL na kongresu Interski a také jsem měl tu a tam příležitost bavit se s dalšími členy této asociace a jejím vedením v průběhu posledních deseti let. Udělalo na mne velký dojem, s jakými dovednostmi, profesionalitou a hloubkou myšlenek jsem se od členů a lektorů APUL za ta léta setkal. Dozvědět se více o této asociaci, jaké jsou její hodnoty a přístupy, to je to, co mě láká na naší nadcházející spolupráci.

Popiš nám více asociaci PSIA, ve které působíš.

PSIA je veliká asociace, která se věnuje této profesi a má téměř 33 tisíc členů. Jedná se o národní asociaci, která je ale rozdělena do devíti regionů. Naším hlavním a nejdůležitějším stavebním kamenem je vzdělávání a inspirování těch, co tráví svůj čas v horském prostředí. Máme třístupňový vzdělávací systém, který je založen na řadě národních standardů. Kvůli velikosti a rozsahu naší organizace se přesné osnovy mohou v jednotlivých regionech lišit, při současném dodržení domluvených standardů. To dává naší asociaci a jednotlivým vzdělávacím sekcím určitou flexibilitu v tom, aby byly naplněny potřeby studenta při současném dodržení našich zásad. Tuto flexibilitu nám umožňují jasně nastavené výstupy, obsažené v národních standardech. Věříme, že určitá volnost v procesu učení je klíčem k prohloubení výuky zaměřené na studenta.

Rozhovor s Jonathanem Ballou [PSIA]

 

Jaké vidíš možnosti ve spolupráci APUL a PSIA?

 

Pokud je mi známo, první spolupráce mezi PSIA a APUL byla v minulé sezóně během naší akce National Academy, kde členové Interski Teamu APUL vedli trénink pro členy PSIA. Nadcházející spolupráce na lektorském semináři APUL v Söldenu je tak přirozeným vývojem. Mezinárodní vztahy a důraz na spolupráci je právě teď v PSIA horkým tématem. Ačkoliv to, jak se naše spolupráce přesně rozvine, ještě přesně nevíme, tak jsem rád, že mohu být součástí toho, kam společně jdeme.