APUL NA PSIA NATIONAL ACADEMY 2016

24.11.2016 | Lyžování | Jana Nohejlová

NEJVĚTŠÍ AKCÍ, KTEROU POŘÁDÁ PSIA-AASI (AMERICKÁ ASOCIACE UČITELŮ LYŽOVÁNÍ A SNOWBOARDINGU) PRO SVÉ ČLENY JE KAŽDOROČNÍ NATIONAL ACADEMY. SEJDOU SE NA NÍ NEJEN PŘEDSTAVITELÉ JEDNOTLIVÝCH DIVIZÍ A ZÁSTUPCI SPONZORŮ, ALE HLAVNĚ NÁRODNÍ TÝM, KTERÝ REPREZENTUJE SVOU ASOCIACI NA DOMÁCÍ I MEZINÁRODNÍ SCÉNĚ. PRO ČLENY PSIA-AASI JE TO TEDY JEDINEČNÁ PŘÍLEŽITOST, SEZNÁMIT SE SE ŠPIČKAMI V OBORU, DOZVĚDĚT SE SPOUSTU NOVÝCH VĚCÍ A VYLEPŠIT SVÉ DOVEDNOSTI V OBLASTI ZIMNÍCH SPORTŮ.

Letošní National Academy 2016 však byla událostí výjimečnou, jelikož se konala v sezóně následující po kongresu Interski 2015 v argentinské Ushuaia. Hlavním tématem tak bylo představení novinek a zajímavostí z pohledu národního teamu PSIA-AASI. Zásadní změnou oproti létům minulým bylo, že PSIA-AASI poprvé v historii pozvala i zástupce pěti asociací, které je na Interski zaujaly nejvíce. Spolu s novozélandskou NZSIA, australskou APSI a kanadskou CSIA byly pozvány i dvě evropské asociace, jejichž mateřským jazykem není angličtina. Vedle švýcarské SWISS SNOWSPORTS toto pozvání dostal i český APUL.

Do coloradského střediska Breckenridge přijelo v dubnu více jak 240 příznivců zimních sportů, pro které je těchto pět dní naprosto zásadní událostí. Profesionalita a pečlivost pořádající PSIA-AASI se snoubila s pohodovou atmosférou a program byl nabitý lákavými workshopy na sněhu, speciálními workshopy o Interski a večerními přednáškami. Jedním slovem, pro zapáleného lyžaře, snowboardistu či telemarkistu, ráj.

Večerní program přinesl podnětné přednášky lektorů PSIA a dalších význačných osobností, jako například Rona LeMastera, autora legendární knihy Ultimate Skiing. Prostor dostali i zahraniční lektoři, kteří představili jednotlivé zahraniční asociace. Po přednáškách byl prostor pro neformální konverzace a člověk tak mohl náhodně zaslechnout rozhovor třeba o tom, jak bylo skvělé si dnes zdokonalit krátké oblouky a večer se dozvědět tolik zajímavého o českém přístupu k výuce lyžování. Model vzdělávání a technický koncept APUL představil na National Academy Jiří Nohejl. A právě s ním je následující rozhovor.

APUL NA PSIA NATIONAL ACADEMY 2016

Jak jsi se k možnosti prezentovat český vzdělávací systém na National Academy dostal?

Na Interski 2015 v Ushuaia jsem měl možnost prezentovat přednášku o tom, co v APUL děláme. Tato přednáška měla velmi pozitivní ohlas a v průběhu zimy potom přišla nabídka, přijet jako jeden z pěti zahraničních hostů na National Academy. Velice si tohoto pozvání vážím.

Jak se ti na National Academy líbilo?

Bylo to úžasné! Je neuvěřitelné, na jak vysoké úrovni dokáží tak velkou akci pro své členy uspořádat. Potěšila mne zpětná vazba od lidí, se kterými jsem lyžoval, a to, že moje večerní přednáška zaujala i Horsta Abrahama, který byl na počátku student-centered přístupu v PSIA-AASI.

Přivezl sis z této akce nějakou inspiraci?

Určitě bych chtěl vylepšit a rozšířit podzimní akci APUL pro členy, kde by se lektoři, vedení APUL, partneři a členové APUL mohli sejít na akci podobného rázu jako National Academy. Jedním z velkých cílů je rozšíření spolupráce s PSIA a dalšími zeměmi. Motivací je sdílet náš přístup s ostatními a společně tak budovat odvětví výuky lyžování, které překračuje hranice. Práce instruktora tak umožní nejen učit lyžování, ale také rozšířit si obzory o zkušenosti ze zahraničí a naučit se mnoho dovedností, které obor výuky lyžování přesahují.